Brændenælde

Hvad er en brændenælde?

Urtica dioica, med det daglige navn stikkende brændenælde, er en spiselig og frørig plante, der findes næsten over hele verden. Planten får sit navn fra det faktum, at den producerer ru eller brændende dele. Det kan bruges til fordel som en ingrediens i mad og har påståede sundhedsmæssige fordele.

Brændenælde

Hvad kendetegner brændenælde?

Brændenælde er en billig råvare til mad. En alsidig plante, der bruges til supper, gryderedder, salater, men også til at brygge te. Hvis planten vokser på et solrigt sted, kan den producere op til 20.000 frø. Det er derfor billigt at dyrke selv.

Hvilke stoffer findes i brændenælde?

Brændenælde indeholder kalium, et mineral, der findes i kartofler, bananer, hvide bønner, grøntsager og avocado. Kalium hjælper kroppen med at regulere blodtrykket. Stoffet forbedrer hjertefunktionen og hjælper med at bevare væske- og elektrolytbalancen. Forskere og læger anbefaler, at alle mennesker over 14 år skal forbruge 4.700 mg kalium pr. Dag. Gravide anbefales at forbruge 8% mere. Afhængig af alder gælder ca. 3.000 til 4.500 mg for børn.

Hvis en person ikke får nok kalium, kan han eller hun lide af højt blodtryk. For disse øges risikoen for at få et slagtilfælde eller et hjerteanfald. Vær forsigtig! Omvendt, og hvad der vides på tidspunktet for denne publikation, kan mængder kalium på over 5.100 mg pr. Dag være skadeligt for dit helbred eller endda dødelig.

Kan brandnølde erstatte receptpligtige lægemidler?

Der er ikke noget godt svar på spørgsmålet. Hvad der fungerer godt for en person fungerer muligvis ikke for en anden. Radikale ændringer i din diæt anbefales ikke uden at konsultere en læge. Dette gælder især for dem, der bruger receptpligtige lægemidler.

Brændenælde har to sundhedsmæssige fordele, dets lave kalorieindhold og det høje kaliumindhold. En kop kogte brændenælde har mindre end 50 kalorier, 250 mg kalium og mindre end 4 mg natrium. Sundhedsbevidste personer og dem, der går ind for brugen af urtemidler anbefaler brugen af brændenælde til dets mange medicinske og ernæringsmæssige fordele.

Hvordan kan brændenælde kontrollere hypertension?

Forskning viser, at brændenælde blade og rødder har fremragende antiinflammatoriske og vanddrivende egenskaber. Stofferne hjælper med at tynde blodet, mens de forhindrer ophobning af væske i kroppen. Tyndere blod koagulerer ikke så let som tykkere blod, det reducerer risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde forårsaget af arteriel blokering. Blokeringer forekommer ofte hos mennesker, der lever med hypertension, dvs. højt blodtryk.

Er brændenælde helt sikker?

Ord som “alternativ” og “naturlig” betyder ikke automatisk, at disse produkter er bedre eller sikrere end syntetiske stoffer. Som med syntetiske stoffer kan naturlige lægemidler forårsage en række forskellige og / eller alvorlige bivirkninger.

Som et eksempel bør gravide og ammende kvinder ikke bruge brændenælde. Personer med nyre- og hjerteproblemer bør heller ikke være. Det samme gælder diabetikere og personer med allergi eller luftvejsproblemer. Plantedelene kan også være kontraproduktive for personer, der bruger andre beroligende receptpligtige medikamenter, herunder blandt andet blodfortyndere.

Der er opstået tilfælde af abort hos gravide kvinder. Årsagen er kemikalier i brennesle, der har vist sig at forårsage sammentrækninger i livmoderen. Personer med kendte nyreproblemer kan opleve øget vandladning, som risikerer unødigt at belaste nyrerne.

Diabetikere har oplevet et markant fald i blodsukkerniveauet, hvilket kan forårsage sved, svaghed og i værste fald koma. Tilsvarende kan personer med højt blodtryk opleve et farligt blodtryksfald, når de bruger brændenælde. Dette er kun et par grunde til, at individer, der inkluderer brændenælde i deres diæt, først skal konsultere en læge eller en anden kyndig sundhedspersonale.