Ginseng

Ginseng er en medicinalplante, der har været kendt for sine fordele siden oldtiden. Det er værdsat til at understøtte et sundt blodtryk og også som en hjertetonic og et afrodisiakum.

Ginseng - Plante og rot

Ginseng vokser naturligt i både Nordamerika og Kina, de er medlemmer af Panax-arten. Planten trives i fugtig og næringsrig jord i skyggefulde nordlige skråninger. I Nordamerika trues ginseng med udryddelse på grund af at blive overudnyttet i naturen.

Hvordan dyrkes ginseng?

Herbalists gerne dyrke deres egen ginseng, men det er vanskeligt at dyrke det. Ginsengfrø er hårde og skal blødgøres, før de begynder at spire. Denne type blødgøring af frø foregår på en naturlig måde ved, at bærene spises af fugle. De blødgøres derefter af fuglens gastriske juice, når de passerer gennem dens fordøjelsessystem. For at efterligne naturforløbet blødgør avleren frøene i en svag vandblanding, der indeholder blegemiddel, hvorefter frøene skylles af med rent vand.

Efter såning tager det normalt mellem 8 og 24 måneder, før de spirer. Frøplanter skal plantes i godt beskyttet skygge med mindst 1,5 til 2 meter fra hinanden.

Det første år vil anlægget kun have et blad, det andet år to. Planten begynder derefter at blomstre, når den er omkring tre år gammel. Blomsterne bliver grøngule og efterfølges af røde bær, og hele planten vokser omkring 50 cm høj. Roden er lang og rund, streng og rynket, med vækstringe, der viser dens alder. Roden er valgfrit delt i to dele på siden og mod dens nedre del.

Det tager op til otte år, inden roden er klar til at høstes. Roden høstes optimalt efter 9 år, jo ældre roden, jo stærkere er smagen. Planten har en usædvanlig lang modningstid, men producenten kompenseres derefter med disse lange levetider, hvis den forbliver godt vedligeholdt. Du kan finde ginsengplanter, der kan være tæt på 400 år gamle.

Opbevar ginseng

Mange individer foretrækker frisk ginseng-rod, fordi de finder det mere potent. Men ginseng-rod kan faktisk opbevares på en måde, der bevarer dens styrke. I Asien renses roden, hvorefter den placeres i en kurv inde i en gryde. Roden dampes derefter sammen med barken fra planten Woo. Dampen passerer gennem barken i cirka fire timer, og roden er imprægneret, resultatet er, at dets medicinske egenskaber bevares. Rødderne tørres derefter over en ild eller i et tørrehus, en uge senere ændres farven, og roden bliver nu mørkerød.

Det er også muligt at lade rødderne tørre i solen efter vask. Tørringsprocessen tager op til to uger, ginseng-rod bliver derefter helt tør, hvorefter den opbevares i en krukke.

Hvordan fungerer Ginseng?

Ginseng indeholder det kemiske ginsenosid, som er kendt for deres beroligende og de-stressende egenskaber. Der er indikationer på, at når ginseng tages i en lav dosis, kan et lavt blodtryk stige. Når det tages i høje doser, kan højt blodtryk falde. Dette fører til den konklusion, at ginseng normaliserer en blodtryksværdi.

Dem med lavt blodtryk mener, at deres tilstand ikke er et problem, især når de har lært om de bekymrende virkninger af højt blodtryk. Dog kan lavt blodtryk også være et tegn på, at noget andet i kroppen ikke fungerer som det skal. For eksempel kan personen lide af en infektion eller have anæmi. At have lavt blodtryk kan gøre den pågældende let svimmel. Måske kun gennem en mindre indsats som at rejse sig fra en siddende position. Det kan også forårsage vedvarende træthed.

Dosering af ginseng

Korrektion af lavt blodtryk kan udføres gennem en blanding lavet af ginseng og andre urter. Dosis kan for eksempel bestå af en halv teskefuld ginseng, hagtornblomster og bær, ingefær og rosmarin.Blandingen skal opbevares i en mørk flaske, og dosen sluges to til fire gange dagligt.

Naturligvis bør alle dem, der oplever problemer med deres blodtryk, konsultere en kvalificeret læge.