Hvordan påvirker træning blodtrykket?

Træning kan have en stor indflydelse på blodtrykket. Pludselige energiudtag, såsom vægtløftning, kan forårsage en dramatisk stigning i det systoliske blodtryk. Isotonisk aktivitet kan midlertidigt øge blodtrykket med op til 70 mmHg. Dette betyder, at hvis en person har et systolisk tryk på 120, kan trykket stige til 190 mmHg under denne øvelse.

Træning påvirker blodtrykket

Hvis du ved, at du har forhøjet blodtryk, skal du justere dine træningsaktiviteter i henhold til din læges ordination. Blodtrykket stiger med al fysisk aktivitet. Nogle hypertensive patienter rådes muligvis ikke til at udøve isotoniske øvelser. Anbefalingen er at deltage i aerob træning.

Al aerob træning fører til sidst til lavere blodtryk. Blodtrykket skal overvåges regelmæssigt og ved normal sundhedskontrol, hvor to værdier kontrolleres. Det systoliske blodtryk er den højere værdi, der måler trykket i en sammentrækning, der består af et hjerteslag. Diastolien er den lavere målte værdi. Det måler, hvor lavt tryk falder mellem slagene.

Aerobic uden anstrengelse

Aerobe øvelser inkluderer normalt gå, løb, cykling og svømning. I denne type træning er det let at ændre belastningen, så kroppen ikke bliver overanstrengt. Elitesport kan kræve øjeblikkelig og kort belastning. Pludselig anstrengelse medfører højt blodtrykstigning. Disse stigninger kan være farlige for mennesker, der allerede lider af højt blodtryk. Læger kan anbefale træning med lettere vægte for mennesker med højt blodtryk, men de skal udøves med forsigtighed for ikke at risikere overarbejde.

Aerob aktivitet involverer anvendelse af mange forskellige muskelgrupper på samme tid. Behovet for iltrigt blod deles mellem de fleste muskler. Pulsen øges, og blodkarene ekspanderer til at modtage blodet. Vægtløftning eller pludselig og kraftig indsats betyder, at færre muskler aktiveres.

Det kræver midlertidigt en stor mængde iltrige blod for at udføre aktiviteten. Færre antal muskler er involveret i denne type aktiviteter, og der er mindre ledigt plads til at modtage den øgede blodgennemstrømning. Der sker nu en kraftig stigning i blodtrykket.

Gennemsnitlig blodtryk

Et stillesiddende liv er ikke godt for helbredet. Det vil føre til vægtøgning, nedsat hjertestyrke, øget blodtryk og andre negative metaboliske problemer, herunder øget risiko for diabetes. Regelmæssige aktiviteter fører til vægttab, bedre stofskifte, øget muskelstyrke, et stærkere hjerte og et lavere gennemsnitligt blodtryk.

Aktive mennesker får stærkere hjerter. Stærkere hjerter pumper blod mere effektivt. Muskler, der regelmæssigt udøves, har bedre fungerende blodkar, der ikke begrænser blodgennemstrømningen, og dette fører til et sundere gennemsnitligt blodtryk. Regelmæssig træning giver bedre fungerende blodkar, der ikke hæmmer blodgennemstrømningen. Dette fører til et sundere gennemsnitligt blodtryk.