Hvordan påvirker rygning blodtrykket?

Rygning påvirker blodkar

Mange af dem, der bruger tobaksvarer, er ikke opmærksomme på, at det påvirker deres blodtryk. Tobak indeholder nikotin, kemikaliet øger kroppens hjertefrekvens og blodtryk. Nikotinet forårsager også skader på blodkarene. Konsekvensen er, at blodkarene sammentrækkes og bliver smalere, hvilket gør det sværere for blodet at strømme.

Rygning fører til hjertesygdomme

Et højere blodtryk får væggene i de store og små blodkar til at hærde, inklusive arterierne i nærheden af hjertet. Rygere oplever disse effekter under og efter rygning, men da mange individer ryger kontinuerligt hver dag, fører dette til hyppige episoder med højt blodtryk.

Højt blodtryk er farligt

Undersøgelser udført på dem, der ryger, fandt, at deres blodtryk steg markant i op til 30 minutter efter rygning. Mange rygere har deres daglige rutine med at ryge med bestemte intervaller. Dette fører til et konstant højt blodtryk.

I mange tilfælde kan det tage flere år at opdage permanente ændringer i arterier og vener. Dette er en almindelig forsinkelse, da højt blodtryk ofte ikke har nogen ydre symptomer. Når en tobaksbruger derefter diagnosticeres med højt blodtryk, er der allerede sket omfattende og irreversibel skade.

Rygning fører til hjertesygdomme

Når blodkar bliver smalere, er hjertet nødt til at pumpe hårdere, hvilket kan fremskynde en hjertesygdom. Fortykkede vægge i blodkarene gør det vanskeligere for blodet at strømme rundt i kroppen. Blodet kan blive tykkere og begynde at koagulere, hvilket får et hjerteanfald eller slagtilfælde til at komme tættere på.

Slagtilfælde og hjerteanfald er potentielt livstruende tilstande, der har en lav overlevelsesrate blandt de berørte. Efter en sådan sygdomstilstand kan hjernen og andre kropssystemer have vedvarende skade, der fører til livslang handicap og en afhængighed af hjælp til hverdagens pligter og personlig hygiejne.

Betændelse og plak

Tobaksrygning reducerer iltindholdet i blodet, hvilket betyder, at hjertet skal slå hårdere. For at alle organer skal få nok ilt, de har brug for, skal hjertet slå hurtigere, hvilket fører til øget slid. Blodkarene bliver nu stresset af den ekstra fysiske aktivitet og begynder at blive betændt.

Som en reaktion vises nu hård plak på indersiden af blodkarene. Dele af denne plak kan bryde væk fra blodkarene. Det risikerer at føre til en blokering, der kan forårsage øjeblikkelig død eller tilstand som slagtilfælde og hjerteanfald.

Hvis du bemærker problemer med at ryge, og at det påvirker dit blodtryk, skal du kontakte din læge for konsultation.