Hvorfor har jeg smerter i brystet?

Antallet af mennesker, der til enhver tid vil lide af brystsmerter, er meget stort. Nogle lider under problemer bare ved en enkelt lejlighed og er mere generende end reelle smerter. For andre mennesker sker det regelmæssigt, og den smerte, der kan opstå, kan være alvorlig og besværlig. En af de første tanker bliver derefter, at det er en hjertesvigt.

Det er dog ikke altid et hjerteproblem, men det er vanskeligt at vide nøjagtigt i denne situation, når smerten er som værst. Her er mere information om smerter i brystet, og hvilke foranstaltninger der kan træffes. Det er vigtigst at få en bedre forståelse af, hvornår en nødsituation opstår, hvilket kan kræve hurtig indgriben.

Smerter i brystet

Ikke altid hjertet

Brystsmerter er ikke altid relateret til et problem med selve hjertet. Smerten kan stamme fra belastning på brystmusklen eller fra interkostal smerte relateret til bindevævet mellem ribbenene. Men selvfølgelig kan alle brystsmerter være alvorlige. Hver gang der opstår smerter i brystet, er det vigtigt at blive kontrolleret af uddannet sundhedspersonale så hurtigt som muligt.

Dit helbred er afhængigt af et stærkt hjerte. Det er aldrig en god ide at ignorere smerter i brystet og tro, at den vil forsvinde af sig selv. I denne tekst får du et øget kendskab til forskellige årsager til hjerterelaterede brystsmerter. Hvis du føler nogen af disse problemer, skal du evalueres på et hospital så hurtigt som muligt.

Ikke altid smertefuldt

I smerter i brystet tror mange, at årsagen er et vedvarende hjerteanfald. Det kan dog være omvendt. Ikke alle hjerteanfald forårsager smerter i brystet og kan forekomme uden selv at føle sig ubehagelige. Smerten kan opleves andre steder på kroppen, i din skulder og udstråler ned til armen, smerter mellem skulderbladene, smerter i nakken, sved, kvalme og uregelmæssig eller hurtig hjerteslag.

De klassiske symptomer på svær smerte i midten eller venstre side af brystet er måske det mest almindelige træk sammen med åndedrætsbesvær. I nogle mere alvorlige tilfælde kan disse symptomer følges af kollaps og bevidstløshed.

Der er personer, der ikke kan trække vejret eller har hjertestop. Andre forbliver måske ved fuld bevidsthed. Bemærk dog, at selvom du ikke har mistet bevidstheden, kan du allerede have lidt irreversibel skade på hjertet eller andre organer. Faktisk kan det være mere alvorligt for dem, der ikke mister bevidstheden, fordi de oplever færre symptomer og derfor ikke altid søger lægehjælp.

Søg altid pleje

I tilfælde af hjerteanfald skal du omgående søge behandling. Hjertet har muligvis allerede lidt en alvorlig skade og fungerer muligvis ikke længere korrekt. De, der overlever den første begivenhed, kan senere opleve hyppige brystsmerter og stadig uregelmæssige hjerteslag. Vent ikke, søg straks hjælp i stedet for at vente til senere.

Der er ikke noget godt ved at vente på det næste hjerteanfald. Jo længere du venter på behandling, desto mere sandsynligt er det for konsekvenser, der dramatisk kan ændre livskvaliteten. Det kan potentielt forkorte din levetid med flere år. Hvis du også har hypotension, vil dit hjerte nu arbejde ekstra hårdt for at pumpe blodet til alle dele af kroppen. At leve i årevis med ubehandlet højt blodtryk skader hjertet og gør dig mere modtagelig for et fremtidig hjerteanfald.

Hvad er angina?

Det er muligt at opleve brystsmerter, selv når du ikke har et hjerteanfald. Hjerterelaterede brystsmerter kan også forekomme på grund af angina og problemer med hjertets system. Vaskulære spasmer opstår, når blodstrømmen til hjertet aftager. Ved et myokardieinfarkt er en større del af eller hele blodstrømmen begrænset. Dele af hjertet får ikke det nødvendige iltrige blod. I tilfælde af angina flyder blodet stadig, men i langt mindre mængde. Dette medfører store smerter i brystet. Hjertet siger, at et problem skal løses.

Forstørret hjertemuskulatur – Hypertrofi

Hypertension kan få hjertemuskulaturen til at blive større end normalt, da den nu skal arbejde hårdere. Det vil til sidst føre til hypertrofi, et forstørret hjerte. Et hypertrofisk hjerte fungerer ikke så effektivt, som det burde. Dette fører til problemer med hjertets elektriske impulser, som nu forårsager uregelmæssige hjerteslag.

Det hypertrofiske hjerte kan også forårsage smerter i brystet i sig selv, da hjertet bliver sværere at fungere. Når denne tilstand bliver nært forestående, fører den til hjertesvigt. Dette betyder, at hjertet ikke længere kan pumpe den nødvendige mængde blod gennem kroppen på en tilstrækkelig effektiv måde.

Ignorere aldrig – tage EKG

Lektionen er at aldrig ignorere smerter i brystet. Når man oplever brystsmerter, er det meget bedre at udelukke eventuelle problemer. Søg pleje i stedet for at vente på, at smerten forsvinder af sig selv. Din overlevelse kan skyldes hurtig medicinsk indgriben.

EKG, eller elektrokardiogram, som det kaldes, er en hurtig og smertefri undersøgelse af de elektriske impulser i hjertet. Der undersøges for at se efter hjertearytmi og myokardskade, der kan forekomme som et resultat af hjerteinfarkt eller betændelse i hjertemuskelen. Gennem regelmæssige undersøgelser med EKG kan en læge se, hvornår der med tiden er opstået en skade.