Risici for højt blodtryk

Køn, race og alder

En persons alder og køn definerer de primære risici for hypertension. Generelt er hypertension mest almindelig hos mænd omkring 45 år. Kvinder begynder kun at udvikle højt blodtryk i en alder af 60.

Rygning og højt blodtryk

Hypertension forekommer normalt hos mennesker af afrikansk oprindelse. De forekommer normalt i en tidligere alder end i andre befolkningskategorier, og de lider også i større grad af komplikationer af slagtilfælde, hjerteanfald og nyresvigt.

Vægt kontra aktivitetsniveau

Jo højere vægt, jo hårdere skal hjertet arbejde for at give en optimal mængde blod til alle organer, da de har brug for mere ilt og næringsstoffer. Blodvolumenet i din krop skal naturligvis stige for at kompensere for mængden af kropsmasse, du bærer. Med dette ekstra volumen, der cirkulerer i blodkarene, vil der også være højere tryk på væggene i blodkarene.

Stillesiddende mennesker med lav fysisk aktivitet i deres hverdag er nogle af dem, der risikerer at blive påvirket af hypertension. Jo mere hjerterytmen stiger under en given fysisk aktivitet, desto mere stress udsættes hjertet for. En høj kropsvægt sammen med lav fysisk aktivitet skaber en stadig højere risiko for hypertension og kan betyde farligt forhøjede værdier hos nogle individer. Planlagt daglig træning styrker hjertet, og positive effekter opstår.

Rygning og ernæringsmæssige mangler

En yderligere risikofaktor for lidelse af forhøjet blodtryk er den regelmæssige anvendelse af forskellige tobaksvarer. Disse tobaksprodukter vil øjeblikkeligt hæve blodtrykket, og selv hvis blodtryksstigningen først er midlertidig, er de resterende restprodukter den reelle fare. Alle kemikalier i tobak er ekstra skadelige for dine blodkar. Arterierne vil indsnævres som svar på tobaksbrug, hvilket kan medføre, at blodtrykket stiger langt over normale niveauer, selv på lang sigt.

En usund væskebalance forårsaget af et overskud af natrium i din diæt kan øge din risiko for hypertension. Dette gælder især for dem, der ofte spiser næringsfattige og saltrige fastfood. Dårligt helbred forværres også af risikofaktorer, der opstår som følge af mangel på vitaminer.