Hjemme blodtryksmåling (HBTM)

Et alternativ til at diagnosticere blodtryk, som sundhedsvæsenet i stigende grad anbefaler, er såkaldt HBTM eller hjemmeblodtryksmåling. Du udfører målingen på dig selv derhjemme. HBTM bruges normalt som en indledende diagnose for dem med mistanke om forhøjet blodtryk. Læger kan derefter beslutte, om de vil starte nogen form for medicinsk behandling. Proceduren bruges også til opfølgning af patienter, der allerede har fået diagnosen forhøjet blodtryk.

Hemblodtrycksmätning

Ved blodtrykskontrol på hospitaler er der nogle patienter, som er nervøse, bange eller ophidsede af andre eksterne faktorer. Måleresultaterne der risikerer at være forkerte eller ikke så nøjagtige. Der vil være et bedre resultat, når tests udføres i et afslappet hjemmemiljø. At lære at måle dit eget blodtryk er en sikker såvel som en enkel og hurtig procedure.

De måleværdier, der er resultatet af blodtrykskontrol via HBTM, repræsenterer bedre personens normale hverdag. Patienten vælger selv tid og sted i hjemmet, hvorved der opleves større komfort. Den overordnede vurdering er, at resultaterne bliver mere pålidelige og bedre kan forudsige fremtidig risiko for hjertesygdomme og andre relaterede lidelser.

Hvornår skal testen udføres?

Andre vigtige fordele ved at udføre målinger selv derhjemme er, at det kan gøres når som helst. Ønsker sundhedsplejersken blodtryksmålinger om morgenen, om aftenen eller måske efter en eller anden form for arbejdsbelastning? Ønsker plejepersonalet målinger i et bestemt antal dage? Dette vil være både mere smidigt og mere økonomisk, hvis det foregår i et hjemmemiljø.

En blodtryksmåling derhjemme viser normalt lidt lavere værdier end dem, der udføres i et sundhedsmiljø. I praksis giver det mere pålidelige resultater. Der er også andre positive omstændigheder, patienten har normalt mere tid hjemme til at udføre en række på hinanden følgende målinger.

Ændring af livsstil og vaner

Det er konstateret, at patienter, der er mere involverede og informerede om deres sygdomssituation, vil have en øget interesse for de behandlinger og kontroller, der er tilgængelige. En positiv effekt følger og vil sandsynligvis øge deres ønske om at ændre deres livsstil. Dette er primært gennem ændrede kostvaner, mere motion og dermed et ønskeligt vægttab.

En bekymring for, at nogle mennesker oplever ansvarspåtagelsen som en byrde, bør lægen tage i betragtning. Er patienten motiveret og tilstrækkelig ansvarlig? Kan det udvidede ansvar medføre negative effekter? Fører dette til øget angst?

Normalt fører det til en forenkling af hverdagen. Reduceret antal ture til plejefaciliteter og hospitaler betyder reduceret afhængighed af åbningstider og ikke behov for tidsbestilling. Mere fritid og alenetid giver positive oplevelser, mens hverdagens socialt samvær med familie og venner er faktorer, der mindsker stress og negative oplevelser.

Type blodtryksmåler

Af de blodtryksmålere, der findes på markedet, er stort set alle nemme at bruge. Det skal bemærkes, at de typer målere, der er beregnet til at blive påført på håndleddet eller en finger, ikke opfylder de ønskede måleværdier til hjemmebrug. For at opnå de bedste og sikreste aflæsninger skal du helst bruge den type blodtryksmåler, der er udstyret med en automatisk overarmsmanchet.

Sådan laver du en måling

Tjek først blodtrykket i begge arme og brug derefter den arm, hvor trykket viser den højeste værdi. Tag derefter tre til fem målinger og brug et gennemsnitstal for disse. De fleste blodtryksmålere til hjemmebrug har en indstilling, hvor det kan vælges, at maskinen automatisk udfører et antal målinger efter hinanden, og derefter viser gennemsnitstallet.

Målinger udført om morgenen bør foretages på tom mave, såvel som før nogen form for medicin tages. Det er den bedste måde at opnå et præcist resultat på. Til de målinger, der tages om aftenen, er det tilrådeligt at udføre disse lige før sengetid. Der skal altid gå længere end 30 minutter efter indtagelse af en drink eller mad, før målingen påbegyndes.

Blodtrykskontrollen skal udføres syv dage i træk, en til to gange om dagen, eller som lægens anvisning. Registrer alle målte værdier og giv disse til sundhedspersonalet som anvist.

Læs mere her om blodtryksmålere til hjemmebrug.