Mål blodtrykket korrekt

Hvis du ønsker pålidelige blodtryksværdier, er det vigtigt at have kendskab til, hvordan de udføres. Tjek det korrekt! En måleværdi er ikke nok til at opnå et pålideligt resultat, men målingerne skal udføres ofte på forskellige tidspunkter i løbet af dagen.

Mål blodtrykket i hvile, men også i tider med højere aktivitet. Mange kontroller giver en gennemsnitlig højere resultatværdi, og det bliver lettere at kategorisere blodtrykket.

Hvordan måles blodtrykket?

Flere forskellige ting påvirker dit blodtryk. For at få nøjagtige måleresultater skal du gøre følgende:

Mål blodtrykket korrekt
  • Inden kontrollen skal du holde pause i mindst 5 minutter
  • Kontroller mange gange i løbet af dagen
  • Sæt blodtryksmansjetten på armen i samme højde som hjertet
  • Drik ikke noget før måling. Væske påvirker blodtrykket (især alkohol, kaffe og te)
  • Kontroller ikke straks efter at have ryget

Hvilken arm er den rigtige til blodtrykskontrol?

Et spørgsmål, der ofte gentager sig, er på hvilken arm målingen skal tage. På højre eller venstre arm? Svaret er at teste, hvilken af armene der viser det højere tryk. De fleste mennesker har forskellig blodtryk på hver side.

Årsagen til denne forskel er ikke kun hjertet, men vævet og strukturen i armernes blodkar. Der er målt forskelle på op til 20 mmHg mellem venstre og højre side. Find ud af, hvilken arm der viser den højere værdi, og fortsæt med at bruge denne arm til fremtidige målinger.

Find den rigtige blodtryksmåler (sphygmomanometer)

Selvfølgelig er det vigtigt altid at have en pålidelig og fungerende blodtryksmonitor, der giver dig de rigtige værdier. Mange mennesker stoler stadig på den klassiske målemetode med stetoskop og blodtryksmanchet, men der kræves dygtighed til at måle på denne måde.

Det vil være lettere og mere pålidelige måleresultater, når du bruger en elektronisk blodtryksmonitor. De bliver mere nøjagtige og mere pålidelige for hver nye model. Følg hver producents egen manual for korrekt brug.