Rosmarin

En meget populær urtekrydderi, der bruges til madlavning, er rosmarin. Det kan også have en positiv effekt på det generelle helbred. I århundreder har forskellige folk fra Sydeuropa brugt denne urt til mange forskellige anvendelser til sundhedsmæssige formål. Medicinsk videnskab har endnu ikke fuldt ud bekræftet virkningerne af at bruge rosmarin i mad, men millioner af urtentusiaster har udtrykt deres entusiasme for denne medicinske plante.

Rosmarin

Om växten

Rosmarin er en busklignende plante med oprindelse i Middelhavsområdet. Den kan vokse op til 2 meter i højden og har aflange frø med en klynge blomster. Bladene er nåletræer, såsom på graner og fyrretræer. For at fremstille krydderiet formales nålene til et pulver og bruges til mad, især til kød.

Olie kan ekstraheres fra nåle, som derefter koncentreres. Olien fortyndes fordelagtigt med vand og kan derefter drikkes.

Rosmarin er en af naturens diuretika. Diuretikum er et præparat, der fungerer på kroppen som et vanddrivende middel. Det kan bruges til at regulere blodtrykket. Rosmarinekstrakter består af komplekse forbindelser, der er koncentreret i plantens ekstraherede olie.

Urten kan hjælpe blodcirkulationen, og effekten fungerer som et naturligt stimulerende middel. For dem, der er overvægtige og har højt blodtryk, er dette blodcirkulationsmiddel af særlig interesse. Rosmarin kan også bruges af dem, der tidligere har lidt af hjerte- eller nyreproblemer.

Rosmarin og hypotension (lavt blodtryk)

Hypotension er også kendt som lavt blodtryk. Det er den videnskabelige betegnelse for at definere unormalt lavt blodtryk. Fytokemikalier, der findes i rosmarinekstrakt, har en positiv effekt på blodcirkulationen. Rosmarin stimulerer blodkar tæt på huden, især de mindre kapillærer. Kemikalierne i rosmarin fungerer også som et generelt stimulerende middel. Effekten er dog ganske mild, lavere end hvad receptpligtige lægemidler giver.

Der er flere forskellige årsager til hypotension. Nogle personer har lavt blodtryk, fordi de har usædvanligt store arterier. Dem med langsom eller svag hjerteslag lider sandsynligvis også af lavere blodtryk. Rosmarin hæver ikke hjerterytmen og fungerer heller ikke som en erstatning for adrenalin, den stimulerer i stedet blodtilførslen til alle de små kapillærer i kroppen.

Nogle personer bruger rosmarin til at kontrollere højt blodtryk. Imidlertid har medicinske eksperter fundet, at urten kan gøre mere skade end godt for dem med ekstremt højt blodtryk. Diuretika fjerner overskydende vand og salt fra kroppen, og rosmarin stimulerer dette. Effekten kan dog være farlig, hvis den pågældende allerede har visse andre helbredsproblemer eller allerede tager medicin mod højt blodtryk. Rosmarin i kombination med receptpligtig diuretika kan resultere i dehydrering.

Rosmarin og kapillær stimulering

Rosmarin er også blevet brugt som en behandling af hårtab. Imidlertid er forskere ret splittede over dens anvendelighed. De fleste undersøgelser har fundet, at det hjælper med at fornye hårsækkene og blodstrømmen omkring dem. Urten har en påvist stimulerende virkning, der øger blodgennemstrømningen nær hudoverfladen. Mennesker med eksem kan også bruge rosmarin til at reducere hævelse og smerter.

Det er også teoretisk muligt, at rosmarin kan stimulere blodgennemstrømningen i hjernen. Undersøgelser har fundet, at en daglig indtagelse af urteekstrakten kan hjælpe med at bremse processen med hukommelsestab og senilitet. Selvom dette endnu ikke er fuldt ud bevist af medicinsk videnskab, bruges rosmarin stadig af meget mange mennesker over hele verden i et forsøg på at bremse aldringen.

Andre sundhedsmæssige fordele

Rosmarin har også vist sig at være effektiv mod muskelsmerter. Det ser ud til at bidrage til frigivelse af toksiner i fedtceller og langs de neurale veje. Olierne ekstraheret med rosmarin bruges også som ingrediens i nogle sæber, hvilket fungerer godt som et stimulerende middel i badeterapi.

Sådan bruges urten

Rosmarin kan brukes som et krydder i mat og er tilgjengelig i helsekostbutikker. De fleste bruker rosmarin for å krydre kjøtt, men det kan også være et smakfullt tilskudd til grønnsaker. Rosmarinkapslene indeholder koncentreret rosmarinolie. De fås også som te indeholdende rosmarinåler eller ekstrakter.

Inden du tager rosmarin som et supplement til sundhedsbeskyttelse, skal du konsultere en læge. Rosmarin interagerer med et antal medicin, især dem, der øger blodgennemstrømningen eller stimulerer kredsløbssystemet generelt.