Mistelten

Mistelten er kendt gennem historien som et afrodisiakum og et symbol på frugtbarhed. Urten har for nylig genvundet sin tidligere status som en naturlig kur mod en række almindelige sygdomme. Dens oprindelse sammen med dens unikke aktive kemiske forbindelser gør den til en plante omgivet af mystik. I dag er det igen blevet populært på grund af dets anvendelighed og værdi som naturmedicin.

Mistel

Hvad er mistelten?

Mistelten er unik og betragtes som en hemiparasit, altså en “delvis parasit”. Den har fået denne usædvanlige klassificering, fordi den vedhæfter og vokser på en anden plante, som en traditionel parasit gør. Ved tilslutning fastgør mistelten sine rødder til værtsplanten, hvilket gør det muligt at indsamle de næringsstoffer, den har brug for. Mistelten er unik ved, at den også kan fotosyntetisere og vokse alene. Det forekommer dog oftest som en parasitisk plante.

Mistelplanterne kan opdeles i to forskellige familier; Phoradendron flavescens og Viscum album. Phoradendron flavescens er den, der ofte fremstår som en julepynt. Denne type vokser normalt på USAs østkyst. Viscum album har sin oprindelse i Europa. Forhistoriske folk opdagede denne form for mistelten og mente, at den besad mystiske kræfter. Denne type har normalt små gule blomster, grønne blade og klæbrige hvide bær. Bærene på denne plante er giftige.

Hjælper mistelten med forhøjet blodtryk?

Planten kan være nyttig på flere forskellige områder, ikke kun som pynt. Ikke overraskende har den ikke det mystiske indhold, som tidlige europæere troede på. Mistelten indeholder et urtestof, der er effektivt til behandling af en række sundhedsmæssige forhold. En af de vigtigste fordele er, at den kan bruges til behandling af forhøjet blodtryk.

Mistelten indeholder en række potente kemiske forbindelser, herunder fosfatidylkolin, også kaldet lecitin. Dens proteiner binder sig til giftige stoffer og reducerer infektion og visse andre former for sygdomme. Det har evnen til at hjælpe med fjernelse af uønskede affaldsprodukter. På denne måde lindres forhøjet blodtryk, da de fjerner giftige stoffer og nedbryder plak og forkalkning i arterierne. Licitin kan blandt andet ekstraheres fra æg og sojabønner.

Har det andre sundhedsmæssige fordele?

Plantens dele kan bruges til mere end behandling af forhøjet blodtryk. Urten kan også behandle en lang række andre sundhedsmæssige forhold. Til dette formål indeholder blade og stilke de bedste stoffer. Yderligere dele af urten indeholder terpenoider, aminer og flavonoider. Disse komponenter arbejder sammen for at give mistelten dens effektive styrke.

Mistelten kan også bruges til at behandle besvimelse, træthed, angst, epilepsi, gastroenteritis, gigt og betændelse i leddene. Det anses også for effektivt at forebygge og behandle en række andre ugunstige sundhedsmæssige forhold.

Hvordan bruges mistelten?

Urten fås i forskellige former til behandling af en række forskellige typer sundhedsproblemer. Behandlingen bør dog overvåges af en læge, der har kendskab til området. Almindelige helbredelser omfatter mistelte -te, misteltekstrakt og kombinerede tinkturer. For den bedste effekt bruges den i kombination med andre plantelægemidler.

Hvilken dosis anbefales?

Den anbefalede dosis varierer afhængigt af problemtypen og den valgte behandling. Ved almindelige behandlinger for forhøjet blodtryk bruges misteltenens frugt normalt til at lave en te med en koncentration på 10 gram om dagen. Doserne kan gives i trinvis stigende mængder, men det skal overvåges af uddannet sundhedspersonale.

Hvad er bivirkningerne?

Som ved behandling med andre plantelægemidler har brugen af misteltenprodukter begrænsede bivirkninger. Nogle personer oplevede reaktioner, der giver en let feber eller et influenzalignende symptom. Nogle tilfælde af anafylaktisk chok er blevet rapporteret ved dosering af mistelten.

Er det sikkert?

US Food and Drug Administration (FDA) mener, at behandling med mistelten er tvivlsom. For at være en sikker behandlingsmulighed skal den overvåges af uddannet sundhedspersonale. Behandling med mistelten bør derfor vurderes af urtelæger eller en kyndig læge. Under alle omstændigheder viser de tilgængelige data ingen grund til bekymring. Der er ikke identificeret nogen interaktioner, og forekomsten af bivirkninger har været begrænset. Bemærk dog, at da bærene kan indeholde giftige dele, anbefales brug ikke til gravide eller ammende kvinder.

Mange individer bruger mistelten som en dejlig juletradition. Fordelene ved mistelten anses dog for at strække sig langt ud over jule- og nytårsperioden. Denne unikke plante kan bruges som et effektivt herbicid året rundt.