Hvordan påvirker alderen blodtrykket?

Primært livsstil, men også genetiske tilstande har stor indflydelse på, hvordan blodtrykket udvikler sig. Selv en persons alder påvirker ændringer i blodtrykket over tid. De, der er ældre og lever et sundt liv, vil sandsynligvis have et bedre gennemsnitligt blodtryk end yngre personer, der måske er overvægtige, bruger tobaksvarer eller lever stillesiddende liv.

Alder påvirker blodtrykket

Yngre mennesker kan lide af højt blodtryk af forskellige årsager. Ældre kan opleve et blodtryk, der stiger med aldring. Den sædvanlige behandling er ved hjælp af forskellige typer blodtrykssænkende medicin med det formål at forhindre langvarig skade på organerne.

Hudelasticitet falder med stigende alder, løs og slap hud øges. Denne faldende elasticitet gælder også for organer, som vi ikke kan se. Forhøjet alder får også blodkar til at miste evnen til at udvide sig og trække sig sammen effektivt. Kroppen kontrollerer normalt blodtrykket automatisk ved for eksempel udskillelse af nyrerne og ændringer i blodkar. Den mistede elasticitet af blodkarene får blodtrykket til at stige.

Ændring af kropsposition

Andre faktorer, der påvirker blodtrykket i forbindelse med aldring, er, hvordan kroppen reagerer på hurtige ændringer i kropsholdningen. Så længe kroppen fungerer normalt, kan den levere iltet blod til hjernen.

Der er en række sygdomme, herunder alvorlig nerveskade, der kan få kroppen til at miste evnen til at reagere hurtigt nok i tilfælde af ændring af position. Normalt vises symptomer som svimmelhed, når man rejser sig for hurtigt fra en lav position, for eksempel fra en stol eller seng. En alvorlig situation kan nu opstå, hvis du mister balancen og besvimer.

I et normalt fungerende legeme styres blodtrykket automatisk ved at holde trykket og blodvolumen konstant og intakt mod hovedet. Hvis kroppen nu mister evnen til at reagere hurtigt på ændringerne, vil blodvolumen og tryk på det højeste punkt, dvs. hjernen, falde. Svimmelhed og besvimelse kan nu opstå på grund af iltmangel.

Dette scenarie er naturligvis mest almindeligt hos patienter med kronisk lavt blodtryk, men det kan også forekomme hos alle andre. Årsagen kan være en forkert dosis af blodtryksmedicin, der har sænket blodtrykket alt for meget, eller på grund af nerveskader, der stammer fra diabetes.

Behandling

Der er flere forskellige behandlingsmetoder og en række forskellige medicin til at hjælpe kroppen med at opretholde det rigtige blodtrykniveau. Af denne grund anbefales det at konsultere en læge for symptomer beskrevet ovenfor. Lavt blodtryk kan ses gennem episoder med svimmelhed. Desværre er det alt for almindeligt, at et højt blodtryk overhovedet ikke har nogen symptomer. Denne kendsgerning er mere bekymrende, da den kan forårsage livslange episoder af slagtilfælde eller nyresvigt.